Profil- fotojurnalism/ fotograf de wildlife

Premii: - patru premii la concursul national de fotografie Fotogeografica, ocupand locul I in 2002 si 2010.

Fotogeografica 2002 – Locul I

Fotogeografica 2003 - Mentiune

Fotogeografica 2009 – Locul III

Fotogeografica 2010 – Locul I

- in 2016 castiga Premiul Special al juriului pentru Fotojurnalism la prima editie a Salonului international de fotografie „The Power of Press Photography”

 Prezent: - Fotoreporter Special in cadrul Agentiei Nationale de Presa , AGERPRES.

Silviu Matei prefera sa isi lase munca sa vorbeasca despre el, fotografiile sale conturand nu numai profilul unui fotograf profesionist, ci si al omului din spatele imaginilor. Daca ar fi sa ii descriem atitudinea care ii dicteaza activitatea profesionala, aceasta s-ar inscrie in urmatorul citat: “If your pictures aren’t good enough, you are not close enough.” In cazul lui Silviu Matei, profesionalismul se impleteste cu pasiunea si arta, fapt ce l-a facut unul dintre numele reprezentative pentru fotografia de profil cat si pentru cea de wildlife, fiind singurul fotograf care eu reusit pana acum in Romania sa fotografieze cateva specii rare si foarte rare din fauna tarii cum ar fi Rasul, cocosul de munte. Datorita imaginilor pe care Silviu le-a facut a reusit dar si cu ajutorul revistei National Geographic Romania a reusit sa opresca vanatoarea la ras printr-un proiect sustinut si de Fundatia Arca lui Noe. Silviu recunoaste ca in exeperienta fotografiei wildlife cea mai vitala calitate este rabdarea. 

Aceasta este natura, acesta este salbaticia vazuta prin ochii mei si prin obiectivul meu. Aceste fotografii nu au aparut din dorinta de a vedea lumea printr-o lentila sau printr-un teleobiectiv, ci mai degraba au aparut datorita pasiunii mele pentru ceea ce ne inconjoara pe acest pamant, prin multele locuri pe care noi le numim salbaticie. Pasiunea pentru fotojurnalism, pentru natura, pentru viata salbatica a modelat aproape fiecare aspect al vietii mele. Practic si-a pus amprenta asupra existentei mele aici, asupra modului meu de viata.

Prin aceste fotografii imi exprim sentimentele mele pentru locurile prin care merg. Prin intermediul fotografiilor incerc intr-un fel sa aduc in fata privitorului experientele mele. Era digitala ne permite sa depasim multe dintre provocarile tehnice cu care sau confruntat  fotografii din trecut. Acum in zilele noastre este un moment interesant de a fi fotoreporter dar si fotograf de natura salbatica. Dorinta si scopul meu este sa ilustrez si sa povestesc in cateva cuvinte experientele bogate pe care le-am avut in aceasta lume multidimensionala cat de bine pot in limitele acestui mediu bidimensional.

Dupa mine cred ca cea mai importanta calitate a unei fotografii la fel ca in toata arta in intregimea ei este de a da un raspuns emotional, de a starni un sentiment privitorului. Fotografia in salbaticie este infinita. Exista nenumarate modalitati de a arata si exprima prin fotografie salbaticia. Nu trebuie sa mergi departe pentru a vedea si gasi salbaticia. Ea poate fi langa tine, in mediul urban in care traiesti si traieste acolo alaturi de tine. Tu trebuie doar sa o gasesti, sa o vezi. Nu este vorba despre unde te afli, ci de cum privesti. In munca mea acord o atentie deosebita proceselor de prelucrare a unei imagini. Niciodata nu adaug sau scot un element definitoriu dintr-o fotografie. Acest lucru nu este etic. Intotdeauna prelucrez o imagine doar atat cat este nevoie. Este un proces interesant si mai presus de toate, o modalitatede a retraii intr-un fel aparte ce am vazut acolo. Prin fotografia wildlife fac ceea ce imi place cel mai mult, explorand salbaticia si imortalizand-o pentru a o putea arata si tie cel care vei privii imaginile mele. Fara salbaticie si fara a fi inceput sa explorez natura salbatica nu as fi inceput sa fac poze. Prin fotografiile mele incerc sa arat oamenilor cat de importanta este acea salbaticie de langa noi. 

Avem nevoie de salbaticie acum mai mult ca niciodata. Experienta in salbaticie devine din ce in ce mai importanta pentru a ne echilibra viata care devine din ce in ce mai dependenta de tehnologie si din ce in ce mai industrializata. Exista o anumita libertate pe care o simte fiecare dintre noi, care vine numai atunci cand suntem inconjurati de lumea naturala, cand iesim din freamatul cotidian si pasim in  salbaticie, spre exemplu pe o carare de munte, sau pasim desculti pe o plaja pustie in orele diminetii. 

Fiecare dintre noi simtim acesta libertate intr-un fel diferit. Nu va fie frica sa explorati, sa va rataciti, sa gasiti voi insiva un nou drum.

Chiar si in mainile unui maestru aparatul de fotografiat nu va putea face fotografii singur. Aparatul meu de fotografiat impreuna cu obiectivul constituie doar  instrumentul pe care il folosesc pentru a obtine rezultatul muncii mele si anume aceste imagini pe care le vedeti in galeriile prezente aici. Nici un aparat de fotografiat sau obiectiv nu este perfect si nici un aparat de fotografiat singur nu poate face un fotograf sau un mare artist. Fotograful  sau artistul se formeaza in timp, intr-un timp foarte indelungat cu multa munca asidua, mult studiu, multa rabdare cu el insusi si numai alaturi de aparatul sau de fotografiat. Acest constituie un duo care uneori este inseparabil. Iar acest Inseparabil uneori creaza Fotograful iar Timpul alaturi de rabdarea si munca asidua, Artistul.

Va multumesc pentru vizita si pentru timpul acordat.


https://ski-outdoor.ro/outdoor/2020/08/26/silviu-matei-fotografia-de-wildlife-inseamna-sa-devii-una-cu-natura/

https://www.natgeo.ro/articole/romania/natura-ro/34145-silviu-matei-fotograf?fbclid=IwAR3VEDHssZjjShrK8KmANpDLIJ4OYzqwFLDGhcyQ9pmDaRt7_BK4rMla7Fs

https://www.natgeo.ro/articole/natura/27579-silviu-matei-jurnal-de-fotograf

https://www.paginademedia.ro/2018/11/facem-romania-bine-silviu-matei 

https://www.antena3.ro/life/oameni/eroul-zilei-silviu-matei-fotograful-care-arata-lumii-frumusetile-romaniei-468246.html 

http://www.archipa.ro/2017/08/13/romania-salbatica-omul-care-doarme-cu-fiarele-padurii/

http://www.wwf.ro/?221490%2FZimbrii-au-revenit-n-Carpaii-Meridionali-dup-200-de-ani-de-la-dispariie 

http://stiri.covasnamedia.ro/2015/09/24/un-mare-fotograf-al-naturii-salbatice-este-oaspetele-bienalei-de-arta-fotografica-din-secuime/

https://www.natgeo.ro/natura/animale/9659-topul-celor-mai-periclitate-animale-din-romania-?showall=1/ 

http://www.zf.ro/eveniment/explorati-gradina-carpatilor-noul-brand-turistic-al-romaniei-ce-parere-aveti-galerie-foto-6741703/poze/ 

http://zoom.mediafax.ro/travel/wildlife-romania-10560064 

http://zoom.mediafax.ro/nature/wildlife-romania-ii-11507869

http://zoom.mediafax.ro/travel/bucurestiul-vazut-de-sus-11562392

https://www.natgeo.ro/natura/27579-silviu-matei-jurnal-de-fotograf 

http://www.descopera.ro/natura/8526175-fotoreportaj-in-muntii-carpati-alaturi-de-ursi-episodul-1

http://www.descopera.ro/natura/8542760-fotoreportaj-in-muntii-carpati-alaturi-de-ursi-episodul-2 

http://www.clubulfoto.com/comorile-muntilor-carpati-silviu-matei-1/

http://www.clubulfoto.com/comorile-muntilor-carpati-silviu-matei-2/

http://www.clubulfoto.com/fotografia-wildlife-silviu-matei/

http://www.evz.ro/sapte-ani-in-carpati-partidele-de-vanatoare-ale-omului-fara-pusca-915884.html

http://stiri.apropotv.ro/life-style/silviu-matei-fotograful-din-salbaticie-8066479 

http://www.dozadebine.ro/cand-sunteti-undeva-si-se-face-liniste-perfecta-exista-un-pradator-in-zona/

http://revistaflacara.ro/wildlife-by-silviu-matei 

https://www.sensotv.ro/lifestyle/Calatorii-3122/amintiri-din-salbaticie#/0/

Va multumesc pentru vizita si pentru timpul acordat.